גושים בשד

הבחנת גושים בשד - גידולים שפירים וממאירים

תוכן עניינים

גושים בשד יכולים להוות סיבה לדאגה עבור נשים רבות. עם זאת, חשוב להבין שלא כל הגושים הם סרטניים. למעשה, 80% מהגושים שבוצעה בהן ביופסיה הם שפירים. במאמר זה, נדון בסוגים שונים של גושים בשד. פרופסור מרדכי גוטמן מפרט אודות גושים בשד שהינם שפירים והן אודות כאלו שהינם ממאירים.

אישה שהחלימה מהסרטן השד וסבלה מגושים בשד ונותחה עי פרופ' מרדכי גוטמן

מצבי שד שפירים - שינויים פיברוציסטיים, פיברואדנומה ופפילומות

שינויים פיברוציסטיים הם מצב שאינו מוגדר כסרטן השד ויחסית שכיח. שינויים פיברוציסטיים הם המצב  השפיר השכיח ביותר.  שינויים כאלו מופיעים אצל 50-60 אחוז מהנשים בין הגילאים 20 עד 50. מצב זה אינו מחלה אלא תגובה מוגזמת של רקמת השד לשינויים בהורמוני השחלה. גודלם ורגישותם של גושים פיברוציסטיים בדרך כלל גדלים לפני הווסת ויורדים לאחריו. מצב זה בדרך כלל נעלם לאחר גיל המעבר.

מחקרים הראו כי חומרים כמו קפה, תה, קולה, שוקולד ותרופות מסוימות יכולים לקדם את הצמיחה של גושים פיברוציסטיים. במחקר, למעלה ממחצית מהנשים שהוציאו את החומרים הללו מהתזונה שלהן גילו שהציסטות שלהן נעלמו בהדרגה.

פיברואדנומות: גושים מוצקים של רקמה סיבית ובלוטות.
פיברואדנומות הן גידולים שפירים שהם גושים מוצקים של רקמה סיבית ובלוטות. הם מופיעים לרוב בנשים בין הגילאים 18 עד 35 ומהווים כמעט את כל גידולי השד בנשים מתחת לגיל 25. פיברואדנומות בדרך כלל אינן רגישות, אם כי רגישות עשויה להיות מורגשת ממש לפני הווסת. בדרך כלל הם ניתנים להזזה בעת מישוש.

פפילומות: גושים דמויי יבלת בצינורות החלב.
פפילומות הן גושים קטנים דמויי יבלת הגדלים בדופן צינורות החלב ליד הפטמה. לעתים קרובות הם גורמים להפרשה, ברורה או מדממת, מהפטמה.

גידולים ממאירים - הגדרה

גידולי שד ממאירים, אם לא יתגלו ויטופלו מוקדם, ימשיכו לגדול, לפלוש ולהרוס רקמה נורמלית סמוכה. אם לא בודקים אותם, הם יתפשטו לבלוטות הלימפה שמסביב, ולאחר מכן, בתהליך הנקרא גרורות, לאזורים אחרים בגוף. זה הופך את סרטן השד לקטלני, והסיכויים לריפוי נמוכים בהרבה בשלב זה.

גושים בודדים קשים או עיבוי - סוגי גושים בשד

רוב גידולי השד הממאירים מופיעים תחילה כגושים בודדים וקשים או מתעבים, לעתים קרובות ללא כאבים. הגושים בשד מתפתחים בדרך כלל מבלוטות החלב או צינורות החלב ומופיעים בדרך כלל ברביע העליון והחיצוני של השד, 
כל שינוי בגודל, צורה, מרקם או פטמה שמתרחש רק בשד אחד מסוכן יותר מאשר אם שינויים כאלה מתרחשים בו זמנית בשני השדיים. חשוב לדווח על שינויים כאלה לרופא שלך בהקדם.

סרטן שד מוקדם ומתקדם - ייעוץ אצל כירורג שד מומחה

סרטן השד המוקדם יתקיים בשד בלבד. בדיקת שד עצמית רגילה (BSE) בשילוב עם בדיקות שד תקופתיות וממוגרפיה על ידי כירורג שד או איש מקצוע בתחום הבריאות יכולה להגביר מאוד את הסיכוי שלך לזהות סרטן שד מוקדם. שיעור ההישרדות של חמש שנים לנשים שסרטן השד שלהן מטופל בשלב מוקדם ומקומי הוא 96%.

סרטן שד מתקדם הוא גידול שהתפשט מהשד וכרוך בבלוטות לימפה בבית השחי, בצוואר או בחזה. שיעור ההישרדות לחמש שנים יורד ל-73% או פחות ברגע שהצמתים הללו מושפעים.

סרטן שד מפושט הוא גידול מתקדם שגדל ומשפיע לא רק על בלוטות הלימפה הסמוכות, אלא גם על חלקים אחרים. איברים נוספים העלולים להפגע הם העצמות, הכבד, הריאות, ואפילו המוח.

חשיבותן של בדיקות עצמיות לגילוי גושים בשדיים -בדיקת סרטן השד

לבדיקות עצמיות של השד (BSE) תפקיד קריטי בגילוי מוקדם של סרטן השד. BSE הוא הליך פשוט שניתן לבצע בבית, והוא כרוך בתחושה של כל שינוי או גושים ברקמת השד. כדי לבצע BSE יש לעמוד מול מראה ולחפש כל שינוי בגודל, צורה או קו המתאר של השדיים, וכן כל הפרשה מהפטמות. לאחר מכן, שכב על הגב והנח כרית מתחת לכתף ימין, ולאחר מכן השתמש בכריות של שלוש האצבעות האמצעיות כדי לחוש גושים בשד ימין. חזור על אותו תהליך על השד השמאלי, בשכיבה עם כרית מתחת לכתף שמאל. מומלץ לבצע BSE פעם בחודש, שבוע לאחר סיום המחזור. הסיבה לכך היא שרקמת השד עלולה להרגיש רכה או גבשושית במהלך המחזור החודשי שלך.

חשיבותן של בדיקות קליניות וממוגרפיה

בנוסף לבדיקות עצמיות, חשוב לבצע בדיקות קליניות ובדיקות ממוגרפיה קבועות. בדיקות קליניות מבוצעות על ידי אנשי מקצוע בתחום הבריאות, כגון רופאים או אחיות.
הבדיקות כוללות בדיקה גופנית של רקמת השד. במהלך הבדיקה,  כירורג השד ירגיש גושים או שינויים ברקמת השד ויבדוק אם יש הפרשות מהפטמות. ממוגרפיה היא סוג של צילום שיכול לזהות שינויים ברקמת השד, עוד לפני שניתן להרגיש אותם. לנשים מעל גיל 50 מומלץ לעבור בדיקת ממוגרפיה כל שנתיים, בעוד שנשים מתחת לגיל 50 עם היסטוריה משפחתית של סרטן שד עשויות להזדקק לביצוע ממוגרפיה מוקדם יותר ובתדירות גבוהה יותר.
במידה ומתגלה גוש או גידול, חשוב מאוד לעמוד על סוג הגידול וסוג הגושים בשד ומשם לקבל החלטה.

סיכום

ישנם  סוגים שונים של גושים בשד.
גושים בשד יכולים להיות שפירים או ממאירים. חשוב להבין איזה סוג גידול בשד מדובר.
גילוי מוקדם הוא חיוני בטיפול וניהול של סרטן השד. בדיקות עצמיות סדירות, בדיקות קליניות וממוגרפיה חיוניים בגילוי מוקדם ובטיפול בסרטן השד. אם אתה מבחין בשינויים כלשהם ברקמת השד שלך, כגון גושים או הפרשות מהפטמות, חיוני לפנות לכירורג שד מומחה בהקדם האפשרי. עם בדיקה נכונה וגילוי מוקדם, סיכויי ההישרדות והריפוי גבוהים משמעותית. לכן, חשוב להיות פרואקטיביים לגבי בריאות השד שלך ולנקוט את הצעדים הדרושים כדי לזהות ולטפל בכל מצב בשד מוקדם.

צילום סטטוסוקופ ולפטופ במרפאת כירורג השד פרופסור מרדכי גוטמן
דילוג לתוכן